Bloggar om foto

Foto för mig, silversmide för frun


skrivet den 14 jan av Realeaser, klockan:15:31

Jag skrev om hur det var att fotografera förr, t ex på 70- och 80-talen. Hur man fick kämpa med framkallning, filmrullar och väntetider.

I dag har de flesta minst en digitalkamera, ibland flera. Min egen uppsättning med en bra digitalkamera, en Panasonic Lumix DMC TZ7, en iPhone med inbyggd kamera och en gammal videokamera, en Sony med DV band som knappt används längre är nog rätt typisk. Sen har frun en mobilkamera och de gamla avlagda mobilerna har också kameror. Jag kan filma i HD med min digitalkamera och det blir bättre kvalitet än på den 12 år gamla Sonyvideokameran som kostade 13 000 på sin tid. På så vis har jag alltid med en videokamera, bara jag har med digitalkameran. Sen har man alltid med en kamera och en videokamera, i och med att iPhonen har inbyggd kamera och videokamera. Har man inte med sin dyra videokamera eller feta systemkamera, blir ju inga bilder tagna oavsett hur bra kamerorna är. Så den bästa kameran är den jag har med mig. Hur som helst så använder jag digitalkameran när det är viktigt med kvaliteten: på semestern, arrangerade bilder med barnen, hemma där den är åtkomlig lätt o s v, och iPhonen plåtar jag med när inte digitalkameran finns till hands.

De gamla DV-banden till videokameran fick man föra över i realtid till en stark dator med firewireport. Banden var 60 minuter. De nya videoklippen från digitalkameran hänger med in i datorn när man importerar fotona. Själv använder jag Googles Picasa för import. Det är jag nöjd med. Varje filmad scen blir en egen fil som kan döpas, till skillnad från gammal filmning där allt staplades på rad och sen fick klippas isär.

Det är mest jag som plåtar och filmar, frun har sina intressen som att sy och silversmide.


Be the first to rate this post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comments are closed