Bloggar om foto

10 tips om foto


skrivet den 07 jan av Realeaser, klockan:17:05

Det finns några enkla tips om foto som lätt kan förbättra bildernas kvalitet.

 1. Använd dagsljus. Blixt blir sällan bra om du inte har lite dyrare utrustning och även om du tänder upp med många lampor inne så blir det lätt problem som skuggor, oönskade färgeffekter från lysrör eller lampor som bländar kameran. När dagsljuset lyser upp inomhus får du ett naturligt ljus.
 2. Ta serier. De flesta kameror idag kan ta serier - sekvenstagning. Vissa kan t o m välja ut den bästa bilden eller bygga en bild av flera bilder. Tar du t ex sju foton är chansen stor att någon är riktigt bra, med öppna ögon, inga rödögon, ingen suddighet p g a rörelser, att personen inte tittar bort, att personen ler naturligt etc.
 3. Säg inte till. Du får naturligare bilder om du bara tar dem i farten än om någon sitter stel med ett krystat leende och spänner blicken i kameran.
 4. Fånga en rörelse eller händelse. Det är exv. roligare med en bild som fångar barnets lek med sina dockor där man ser barnet avslappnat, lyckligt och aktivt i stället för en poserarbild.
 5. Tänk på bakgrunden. Om en mörkt klädd person står mot en mörk inredning flyter personen och bakgrunden ihop mer än om det är en ljus vägg, t ex. Se till att objektet och bakgrunden kontrasterar eller i vart fall fungerar väl.
 6. Fokusera på en detalj i förgrunden. Om man ska ta en landskapsbild blir det oftaste finare om man fokuserar på någon detalj i förgrunden, som en blomma eller grind, och bakgrunden kommer ju med ändå.
 7. Ta inte bara bilder på det självklara utan variera med udda bilder. Semesteralbumet blir intressantare om du inte bara radar upp turistmotiven utan kastar in närbilder på någon skylt, ett glas, något fulare som en ruffig byggnad, ett fotavtryck på stranden, bergen bakom hotellet en regnig dag o s v.
 8. Öva när det inte gäller. Testa och fundera vid tillfällen då det inte gäller, så kan du vara snabb, framgångsrik och avslappnad när det väl gäller - på festen, resan, ridturen, när mormor sitter i fåtöljen och ska plåtas... Du behöver ju inte ha långa övningspass, utan bara se vad som funkar när det gäller ljus, förgrund/bakgrund, motiv, basala inställningar etc.
 9. Våga ta i svartvitt. Precis som rockfoton, konstfoton o s v kan du också få fram karaktär och känsla genom att skippa färgen ibland. 
 10. Till sist några enkla handhavandetips. Se till att linsen är ren, att kameran är laddad, att du inte skymmer sensor eller blixt med fingrar eller kameraremmen och håll andan/stå still när du trycker av. 

Be the first to rate this post

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Comments are closed